Održan trening WEstern Balkan youth WORK(s) for youth Employability! - Regional initiative for a common approach to youth employability

U periodu od 23. – 28. januara u Beogradu je održan internacionalni trening WEstern Balkan youth WORK(s) for youth Employability! - Regional initiative for a common approach to youth employability u kojem je učestvovalo 36 omladinskih radnika iz šest zemalja Zapadnog Balkana (Albanija, Makedonija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Srbija).

Ciljevi treninga bili su:

  • Poboljšanje kvaliteta omladinskog rada u oblasti zapošljivosti mladih
  • Da se podstakne razvoj programa neformalnog učenja za zapošljavanje mladih
  • Promovisanje strateške saradnje između državnih institucija, biznis sektora i omladinskih organizacija za zapošljavanje mladih

Kroz petodnevni trening učesnici su imali priliku da čuju predavanja predstavnika različitih organizacija, kao i da učestvuju u radionicama za razvoj veština za zapošljivost i razmenu iskustava. Tokom treninga učesnici su imali prilike da čuju predavanje ekspertkinje Vesne Fabijan, predstavnika agencije za posredovanje u zapošljavanju ManPower i Nacionalne asocijacije praktičara/ki omladinskog rada. Nakon toga mladi su razvijali programe i obuke koji su usmereni na povećanje zapošljivosti mladih, a koji se mogu implementirati u zemljama iz kojih dolaze.

Jedna od važnih komponenti treninga bilo je i podsticanje interkulturalnog dijaloga, razbijanje predrasuda i stereotipa, kao i upoznavanje sa radom omladinskih organizacijama iz različitih zemalja, a u cilju unapređivanja saradnje između omladinskih radnika.

Trening je održan u sklopu Erazmus+ projekta WEBWORK (WEstern Balkan youth WORK(s) for youth Employability). WEBWORK predstavlja regionalnu inicijativu šest organizacija koje se bave problemom zapošljavanja mladih, a koja ima za cilj kreiranje regionalnog (zajedničkog) portfolija sa ključnim veštinama i kompetencijama koje su potrebne mladima radi lakšeg pronalaženja posla. Portfolio je namenjen omladinskim radnicima koji rade u oblasti unapređivanja zapošljivosti mladih. Ideja je da se kroz treninge u okviru projekta ojača kapacitet omladinskih radnika, kako bi lakše pomogli mladima koji traže posao.

Projekat realizuje Beogradska otvorena škola sa još pet partnerskih organizacija iz regiona: Udruženje za mlade Alfa Albona iz Hrvatske, Centar za interkulturalni dijalog iz Makedonije, Institut za razvoj mladih KULT iz Bosne i Hercegovine,  Beyond Barriers iz Albanije i Centar za građansko obrazovanje iz Crne Gore.

Projekat je finansiran od strane Erasmus+ programa u okviru KA2 komponente, Western Balkan Youth Window, a aktivnosti na projektu se realizuju u periodu od jula 2016. do jula 2017. godine. 

01. Feb 2017.