Deseta regionalna škola demokratije održana u Šapcu

Regionalna škola demokratije „Novi lideri-nove mogućnosti“ za predstavnike podmladaka političkih partija, ove godine je održana od 25. do 29. jula 2016. godine u Šapcu, Srbija. Desetu, jubilarnu letnju školu demokratije realizovala je Beogradska otvorena škola (BOŠ) u saradnji sa Fondacijom Konrad Adenauer Srbija i Fondacijom Eduardo Frei. 

Polaznici, kojih je ove godine bilo 20 i koji su predstavnici relevantnih političkih partija iz Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije učestvovali su na petodnevnom seminaru koji je imao za cilj unapređenje kapaciteta kroz interaktivna predavanja, radionice i treninge. Učesnici su kroz predavanja i interaktivne sesije imali prilike da sa predavačima BOŠ-a i Fondacije Eduardo Frei razgovaraju o podeli vlasti, dobroj upravi, političkim stremljenjima Evropskog parlamenta, spoljnoj politici Nemačke, modernim političkim ideologijama, izborima i izbornim sistemima, političkim sistemima.

Drugog dana Škole održana je i panel diskusija na temu „Region na putu evrointegracija transformacija izazova u mogućnosti“ na kojoj su govorili alumnisti programa iz BiH, Makedonije, Hrvatske i Srbije.  Osim toga, učesnici su kroz simulacije i interaktivna predavanja saznali koje su karakteristike uspešnog političkog tima i utvrdili koja uloga u timu im najviše odgovara. Oni su dopunili svoje znanje o komunikaciji unutar tima, saznali kako izgleda proces donošenja odluka, ali i kako da reše interese i konflikte unutar tima. Polaznici škole su dobili priliku i da kroz simulaciju iskuse kako izgleda stvaranje postizbornih koalicija. 

Škola ima za cilj da mladim liderima i liderkama pruži dodatna znanja iz oblasti politike, da im pomogne da razviju veštine i da ih motiviše i osposobi za unapređivanje regionalne političke saradnje. Kroz različite programe obrazovanja za demokratiju koje BOŠ organizuje do sada je prošlo preko hiljadu učesnika i učesnica.

 

Više fotografija možete pogledati u galeriji.

29. Jul 2016.