Istorija Obrazovnog programa za odabrane studente

 

Obrazovni programi za odabrane studente Beogradske otvorene škole do 2015. godine realizovani su kroz rad Odeljenja za napredne dodiplomske studije (DAUS).


Obrazovni programi
od 1993. godine
 
Obrazovni programi
od 2000. godine
 
Obrazovni programi
od 2007. godine
 
Obrazovni programi
od 2012. godine

Beogradska otvorena škola nastala je u novembru 1993. godine kao obrazovni program Credibel banke namenjen najtalentovanijim studentima ekonomije i psihologije. U periodu od oktobra 1996. do juna 1998. godine organizovan je „Glavni program“, a Beogradska otvorena škola je baš te 1998. godine primljena u Mrežu institucija Programa za pomoć visokoškolskom obrazovanju Instituta za otvoreno društvo (HESP Network Institutions, Open Society Institute). Od oktobra 1998. do juna 2000. godine u Školi su se paralelno izvodila dva jednogodišnja programa – „Glavni program“ i „Otvoreni program“.

 

U periodu od oktobra 2000. do juna 2007. organizovana su dva programa: „Glavni program“ i „Program Evropska unija i Balkan". Okosnicu „Glavnog programa“ činili su multidisciplinarni moduli iz oblasti društvenih i humanističkih nauka, moduli veština i tutorski program, dok je program „Evropska unija i Balkan“ bio baziran na analizi i tumačenju pravnih, političkih, ekonomskih i kulturnih aspekata razvoja evropske ideje i procesa evropskih integracija. Ova vrsta programa nije postojala u tadašnjem formalnom obrazovnom sistemu Srbije.

 

Jednogodišnji akademski program „Multidisciplinarne dodiplomske studije organizovan je u periodu od oktobra 2007. godine do juna 2012. godine. Bio je namenjen odabranim studentima viših godina studija, koji su želeli da prošire svoja znanja u oblasti građanske kulture, vrednosti građanskog društva i evropskih integracija, kao i da steknu veštine koje im mogu koristiti u budućem profesionalnom radu. Više o tome kako je program izgledao pogledajte ovde.

 

Program „Studije budućnosti počinje da se realizuje od akademske 2012/2013. godine i ima za cilj da studente upozna sa glavnim globalnim trendovima i izazovima pred kojima se nalazi savremeni svet. Ovaj program treba da pruži odgovor na pitanje kako se oblikuje savremeno društvo prateći iskustva iz prošlosti, ali i otvarajući pitanja od sudbinske važnosti za društveni, kulturni, politički i antropološki razvoj savremenog čoveka.

Postignuća

Selekcija, organizacija nastave za 33 studenta programa multidisciplinarnih dodiplomskih Studija budućnosti, akademska 2014/15.

Zimska škola timskog rada za studente 21. generacije, Tara, 21 student, 4 dana, februar/mart 2014.

Selekcija, organizacija nastave za 34 studenta programa multidisciplinarnih dodiplomskih Studija budućnosti, akademska 2013/14.

Zimska škola timskog rada za studente 20. generacije, Brzeće, 17 studenata, 4 dana, februar/mart 2013.

Selekcija, organizacija nastave za 31 studenta programa multidisciplinarnih dodiplomskih Studija budućnosti, akademska 2012/13.

Zimska škola timskog rada za studente 19. generacije, Brzeće, 17 studenata, 4 dana, mart 2012.

Selekcija, organizacija nastave za 35 studenta programa Multidisciplinarnih dodiplomskih studija, akademska 2011/12.

Zimska škola timskog rada za studente 18. generacije, Soko Banja, 25 studenta, 4 dana, mart 2011.

Detaljnije >

Prostor

Učionica gde se realizuju aktivnosti na DAUS-u nalazi se u sklopu prostorija Beogradske otvorene škole, u levom krilu 16. sprata Palate Beograd. Opremljena je najsavremenijim opremom za održavanje moderne nastave – videobimom i projektorom, ozvučenjem i opremom za prevođenje. Učionica je kapaciteta do 40 osoba.

Beogradska otvorena škola poseduje kompjutersku učionicu koja je u neprestanom razvoju i unapređivanju. Danas BOŠ-ova kompjuterska učionica ima preko 30 kompjutera poslednje generacije sa nekoliko servera koji obezbeđuju internet vezu, imejl korespondenciju i upravljanje podacima. Na serveru se nalazi nekoliko čet servisa, blogova i veliki broj foruma, koji se uglavnom koriste za BOŠ-ove programe elektronskog učenja, tako i forum alumni organizacije BOŠ-a i onlajn baza podataka namenjena alumnistima BOŠ-a. Kompjuterska učionica dostupna je studentima BOŠ-a, alumnistima, predavačima i saradnicima.

Beogradska otvorena škola nalazi se u Palati Beograd (Beograđanka), Masarikova 5, na 16. spratu. Partneri Odeljenja za napredne dodiplomske studije

Partneri na programu prakse u akademskoj 2016/2017. godini

       
       
   
       
       
Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti
     

 

Partneri programa "Studije budućnosti"

     

 

   
     

 

 
 
 
       


Partneri i donatori do 2015. godine

 
   

  


      

Mediji i portali

 

Kontakt

Adresa:
Beogradska otvorena škola
Masarikova 5/16
11000 Beograd
Srbija

Tel: +381 11 30 65 830
Faks: +381 11 36 13 112
Imejl: daus@bos.rs